Flexi-jobs zijn beschikbaar voor werknemers die minstens 4/5de werken bij een andere werkgever in het voorgaande kwartaal. Dit geldt ook voor gepensioneerden en sommige werknemers in het onderwijs zonder vaste benoeming tijdens de zomermaanden. Let op: werknemers mogen geen flexi-job uitoefenen bij een werkgever waarmee ze al een arbeidsovereenkomst hebben voor een andere functie.
Flexi-jobbers ontvangen een netto-loon dat is vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen tot een jaarplafond van €12.000 voor niet-gepensioneerden. Daarnaast behouden flexi-jobbers hun sociale rechten, zoals vakantiegeld en pensioenopbouw. Gepensioneerden hebben geen plafond voor belastingvrij inkomen uit flexi-jobs..
Het flexi-loon is minimaal gelijk aan het sectorale baremaloon voor de uitgeoefende functie. In de horecasector geldt vanaf 1 mei 2024 een minimaal uurloon van €12,29 inclusief vakantiegeld. Het totale loon (inclusief vergoedingen en premies) mag niet meer bedragen dan 150% van het minimale basisloon van de sector.
Vanaf 2024 zijn flexi-jobs uitgebreid naar nieuwe sectoren zoals garages, bakkerijen, brouwerijen, de voedingsindustrie, en markttuinbouw. Artistieke en zorgfuncties zijn echter uitgesloten. Specifieke sectoren kunnen via collectieve arbeidsovereenkomsten besluiten flexi-jobs wel of niet toe te laten..